De Grotten van Han

In de Paasvakantie gingen we een dagje op uitstap naar de Grotten van Han. Voor mij pure nostalgie want de laatste keer dat ik er ben geweest, was ik zelf een klein meisje van 8 jaar.

De grotten liggen in het kleine, typische Ardense dorpje Han- sur-Lesse. Parkeren kan op één van de betalende parkings in het dorpje (voor 7 euro) of als je zo als ons geluk hebt kan je er zelfs gratis staan.

PasHan

We namen een PasHan, hiermee kan je zowel de grotten, het wildpark en het museum Prehistohan bezoeken ( deze zijn 50% goedkoper dan dat je aparte tickets moet kopen). Je kan je tickets best op voorhand via de webstite kopen en alvast een tijdslot reserveren. Zo bespaar je tijd en teleurstellingen.

Een pasHan kost voor volwassenen 39,50 euro en voor kinderen van 4 tot 11 jaar 29,50 euro. Kinderen jonger dan 4 jaar zijn gratis.

Goed om te weten: je PassHan ticket geeft je toegang tot 3 bezienswaardigheden op het Domein: de Grot, het Wildpark en PrehistoHan. Maar wist je dat je die niet alle 3 op één dag moet bezoeken en dat je ticket het hele seizoen lang geldig blijft? Natuurlijk krijg je tot elke aparte attractie maar éénmaal toegang met je ticket, maar je mag je bezoek aan de verschillende attracties wel spreiden over meerdere dagen. 

De grotten

Inbegrepen in je ticket zit dus een bezoek aan de grotten. wij kozen voor de rondleiding van 1u15. Een ervaren gids neemt je mee op ontdekking in de grot. De rondleiding kan zowel in het Nederlands als in het Frans. Je wandelt doorheen de gangen en zalen in de grot. De druipstenen zijn werkelijk prachtig om te zien. Over de bruggen wandelen vonden ze hier best wel spannend.

Wachten op de gids die ons door de grot zal begeleiden.

Ik herinner mij nog als kind dat er een stukje was met een houten bootje. Na wat opzoekwerk blijken deze sinds 2009 niet meer gebruikt te worden omdat ze niet meer voldeden aan de veiligheidsvoorschriften. De bruggen waardoor je nu in de grot over de Lesse wandelt kwamen in de plaats.

Er is ook een prachtige klank – en lichtshow Origin die je meeneemt op een betoverende reis door de tijd. Deze is gewoon inbegrepen in je bezoek. Ik ga niet te veel verklappen maar het was echt de moeite om te zien.

Je kan ook kiezen voor een wandeling van 2u. Hiermee ga je nog dieper de got in. Aan jou de keuze.

De grotten zijn niet buggy – en rolstoeltoegangkelijk. Honden zijn wel toegelaten in de grot maar helaas niet in het wildpark.

Het wildpark

Met de safari car

Het wildpark kan of je te voet of met de safari car bezoeken. Wij kozen voor de safari car. Deze rit duurt 1u30. Onderweg geniet je van het adembenemende uitzicht op de Chavée (de oude vallei van de Lesse) en kan je genieten om de Afgrond van Belvaux (waar de rivier ondergronds het massief van Boine instroomt) te bewonderen. 

Een gids geeft uitleg over de fauna en flora die je onderweg tegenkomt. Af en toe stopt de safai car en mag je even uitstappen om van al dat moois te genieten.

Wat wij het mooiste vonden? Unaniem het berenbos.

Nog enkele tips!

Hou er rekening mee dat de Safaricar langs beide kanten open is, dus zorg voor aangepaste kledij. Kinderwagens zijn niet toegelaten op de safari car. Ook honden zijn niet toegelaten in het wildpark. Nog een tip! Neem een verrekijker mee en spot de dieren. Wij hebben er eentje van Swarovski Optik.

Bezoek het wildpark te voet ( reken hier zeker een 3tal uur voor uit)

Je kan natuurlijk kiezen om het wildpark te voet te bezoeken. Het Wandelpad is 6 km lang. Hier moet je nog 1 km aan toevoegen als je te voet vanaf het plein van de vertrekken naar de ingang van het Wandelpad wandelt, via het Dassenpad.  Graag een snuifje avontuur? Wandel door de bomen op de Bladerdakbrug en ervaar de natuur op een andere hoogte. Deze kan je niet doen als je kiest voor de safaricar optie. Dat vonden onze kinderen wel jammer want het leek heel leuk.

Na 3 km (halverwege het Wildpark) bereik je de Afgrond van Belvaux. Hier heb je de keuze: 3 km verderwandelen of met de pendelbus verdergaan. In elk geval eindigt de route als je bruine beren ziet opduiken.

Op het einde van het Wandelpad aangekomen, brengt de honderdjarige tram je terug naar het dorp. Je hebt ook de keuze om te voet naar het dorp terug te wandelen via een vrij steil historisch wandelpad van 30 min., voorbehouden aan de goede wandelaars.

Nog enkele tips!

Zorg zeker voor goede wandelschoenen. Een draagzak voor je baby is de meest comfortabele optie voor jezelf en je kind. Een kinderwagen mét stevige banden is namelijk enkel bruikbaar op het eerste gedeelte van de wandelroute. Ook fietsen en steps zijn helaas niet toegelaten. Het Wandelpad is niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit. Opteer dan voor de Safari-car indien de mindervalide persoon 1u30 lang op de zetels van de Safari-car kan blijven zitten.

Museum Prehistohan

Met je Grot, Wildpark en PassHan ticket heb je gratis toegang tot het museum! Treed in de sporen van de ontdekkingrezigers en ontdek welke schatten uit de rivier werden gehaald. Het museum is niet groot. wij liepen er een 30 minuutjes rond. Het museum ligt gewoon op het domein.

Eten en drinken

Picknicken op het domein is toegelaten. Wij aten onze picknick gezellig op aan de grote speeltuin op het domein. Er is ook een snackkiosk of je kan kiezen om van de horeca op het domein gebruik te maken. In het dorp zelf heb je ook veel eet mogelijkheden . Daaarna konden onze kinderen hun uitleven in de grote speeltuin en smulden we nog van het eerste ijsje van het seizoen.

Overnachten?

Wij konden helaas maar 1 dagje blijven maar wist je dat ze op het domein ook glamping aanbieden? Of je kan ook kiezen voor andere accomodaties in de buurt. Hier vind je een overzicht.

Wij hadden alvast een topdagje. Ga dus zeker zelf eens op ontdekking.

Meer informatie vind je terug op de website van de Grotten van Han

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
Instagram
Facebook
Follow by Email
Pinterest