Onze reis naar Slovenië

Door Corona moesten we vorig jaar met veel hartpijn onze reis naar Slovenië een jaar uitstellen. Maar half augustus was het dan eindelijk zover en vertrokken we met een auto vol geladen richting de zon en Slovenië.

Eerste stop: Salzburg

we reden de eerste dag door tot in Salzburg, Oostenrijk waar we 2 dagen zouden verblijven.

Ik boekte een familiekamer in het MEININGER Hotel Salzburg City Center. Mooie ruime kamers waar we alle 6 in dezelfde kamer konden slapen. Een parking tegen betaling ( 12euro/dag) en op een 2 tal km van het stadscentrum. De bushalte naar het centrum bevindt zich vlak achter de hoek. De eerste avond wandelden we te voet naar het centrum, maar het bleek toch verder dan gedacht waarna we toch maar bus ticketjes kochten.

onze familiekamer in het hotel

Salzburg is de geboortestad van Mozart maar ook van de Sound of Music. Ik voelde met net als Maria Vonn Trapp met al mijn kinderen.

we namen ook de kabellift (FestungsBahn) naar boven tot het Fort HohenSalzburg en hadden zo een prachtig uitzicht over de stad. Kato vond die kabelbaan heel spannend en was er niet gerust in, maar uiteindelijk deed ze het toch maar. Zo fier op die meid van mij.

Kato vond het maar spannend

Verder kuierden we door de straten, aten we braadworst en lekkere ijsjes. Het was er 31 graden die twee dagen dat wij er waren. We deden alles op tempo van de kinderen.

Salzburg is dus zeker een tussenstop waard als je op doorreis bent naar Slovenië.

Slovenie week 1

Camping Sobec

Voor de eerste week boekten we via Vacansoleil een bungalowtent op Camping Sobec wat gelegen is in Lesce op 5km van het meer van Bled. De tent was zeker ruim en comfortabel genoeg.Op die week dat wij er waren hadden we 1x regen en we bleven droog 🙂

Camping Sobec is een prachtige camping gelegen aan een meertje en de oevers van de Sava-rivier ( super koud water). De camping is reusachtig, maar toch was het er rustig. Het sanitair was zeer proper.Zelden zagen we een camping waar alles zo grondig werd onderhouden. Er is een campingwinkel, restaurant en avondanimatie. Onze meisjes gingen vaak spelen in het speeltuintje. Er waren trouwens nog veel Belgische en Nederlandse kindjes dus aan vriendjes geen gebrek. Winkelen deden we in de Lidl op 2 km van de camping, hou er wel rekening mee dat in Slovenië alle maar dan ook alle winkels op zondag gesloten zijn.

het water was wel ijskoud
het water van de Sava rivier is helder en blauw

uitstappen week 1

Vanuit camping Sobec kan je gemakkelijk verschillende uitstappen maken. Slovenie is namelijk niet zo heel groot.

Het meer van Bled

Het meer van Bled is dan misschien we de meest toeristische plaats van heel Slovenie. Maar wij waren toch wel overdonderd door haar schoonheid. Helder blauw water, dat magisch glanst als de zon er op schijnt. Het meer ligt op 5km van de camping, ideaal te doen met de fiets of te voet, maar wij namen de auto. Parkeren deden we aan de sporthal en zo wandel je recht het centrum in.

Aan de oevers van het Meer van Bled

Wat je zeker moet gedaan hebben is een roeibootje of een traditionele pletna boot huren( dan hoef je zelf niet te varen). Kostprijs was 15euro voor volwassen en 7euro per kind. Deze brengen je van de oever naar het eiland midden in het meer.  Je kan natuurlijk ook suppen of gewoon zwemmen.

De kerk op het eiland is een bezienswaardigheid die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Bled.Tegen betaling is het mogelijk om de kerktoren te beklimmen. Verder kun je op het eiland de bel laten slaan om een wens te maken of een ijsje of andere snacks halen in het restaurantje.

Verder aten we de typische Bled cream cake, wat je eigenlijk misschien nog het beste kan vergelijken met een glacé. Een caloriebom dus.

De typische Bled Cream cake
Mooiste uitkijkpunt over het meer van Bled

Een populaire wandeling aan het meer van Bled is de Ojstrica Trail. Parkeren doe je rechts van camping Bled en vandaar uit volg je de pijltjes. Het is dan wel maar een 15min wandelen tot aan het mooiste uitkijkpunt over het meer van Bled. Toch is de wandeling vrij pittig en stijl en zeker niet buggyproof. Maar je word beloond met het mooiste uitzicht.
Startpunt Ojstrica wandeling GPS: 46.35910453714013, 14.085372514632152

dit is de beloning na een steile klim
De Vintgar kloof

Eén van de hoogtepunten in de omgeving van het meer van Bled is de Vintgar Kloof, ook wel bekend als de Vintgar gorge. Als je in Bled bent mag een bezoek aan deze bijzondere kloof zeker niet ontbreken tijdens je vakantie in Slovenië. De Vintgar Kloof ligt op ongeveer 12 minuten rijden van het meer van Bled. De wandeling is ongeveer 1,6km lang. Ik raad ook aan om ofwel na 16u te gaan ofwel vroeg in de ochtend omdat het er dan veel rustiger is. Op het einde van de kloof vind je de 13 meter hoge Šum waterval, waar je naartoe kan via een wandelpad naar beneden (rechts van de kiosk). Reken voor de totale wandeling door de kloof op ongeveer 2 uur (1 uur enkel)

De Savica waterval

De Savica waterval is 78 meter hoog en valt van de steile kliffen van Komarča. Je geraakt er door voorbij Ukanc te rijden. Parkeer je wagen op de parkeerplek naast het restaurant. Vandaar kun je de gemarkeerde wandelroute nemen.

Vanaf het ticketoffice, doe je de 500 treden in ongeveer 30 minuten (enkel) om bij de waterval uit te komen. Neem in de zomer zeker voldoende te drinken mee en trek je beste stapschoenen aan. Het is een stevige klim.

Het meer van Bohinj

Het meer van Bohinj is het grootste meer van Slovenie en ligt op 30 min rijden van Bled. Het is er veel minder toeristisch. We vonden snel een parking en een stukje strand dat we helemaal voor onszelf hadden. Het water was wel ijskoud maar zo helder dat je de visjes aan je voeten zag zwemmen.

Het meer van Bohinj
Het middeleeuwse Radovljica

Radovljica is een charmant stadje met een prachtig middeleeuws centrum, dat op zo’n 6 km van Bled ligt. We Slenterden door het oude stadscentrum en genoten van de architectuur.

De hoofdstad Lubljana

Na ongeveer een 40 min rijden van Bled, ben je al in de hoofdstad Lubljana. De stad is niet zo heel groot dus ideaal als daguitstapje. Parkeren doe je in de Tivoli parking ( deze was op zaterdag voor ons zelfs gratis). Van daaruit wandel je door het mooie Tivoli park recht het centrum in.

We namen de kalbellift naar Ljubljanski Grad en genoten van het uitzicht over de stad. We wandelden langs de 3 bruggen en de drakenbrug. Er waren gezellige marktjes in het oude centrum en we aten lekkere pizza in een restaurantje langs het water. Een 15 min wandelen buiten de stad vind je het alternatieve Metelkova met zijn artistieke graftitti.

Slovenië week 2

Terme Catez

Ons tweede verblijf in Terme catez lag op ongeveer een 2uurjes rijden van Bled. We boekten via tui.nl. We namen deze camping vooral omwille van het aanliggende zwempark. Dit keer overnachten we in een sta-caravan wat natuurlijk net iets comfortabeler is als een tent. De ligging van ons verblijf kon beter. We keken uit op een betonnen muur en de huisjes staan heel dicht op elkaar. Het camping winkeltje lag gelukkig dicht bij en ook het waterpark lag op wandelafstand.

Het waterpark vond ik dan weer wel zeer de moeite. Je mag per dag ofwel 3uurtjes zwemmen het binnengedeelte ofwel mag je 2x onbeperkt binnengaan in het buitengedeelte dat echt wel reusachtig is en nog beter was dat het water er verwarmd was.¨

Als je rechts wandelt van de camping kom je aan een pondje uit. Voor 1euro per persoon kan je ‘ s avonds tss 18u en 21u met een bootje naar de overkant varen. Daar vind je 2 restaurants. We hebben beiden uitgetest.

Restaurant Gostilna Cetin Mostec viel heel goed mee. Zeer vriendelijk bediening en de prijs viel zeer goed mee. Er is ook een leuk speeltuintje aan voor de kids. Stara gostilna Krulc viel tegen, vriendelijke bediening maar het eten was smaakloos.

Brezice

Terme catez ligt vlak aan het dorpje Brezice. Je vindt er het Kasteel van Brezice en ook een oude watertoren die precies lijkt op de toren van Rapunzel.

We gingen pizza eten bij Italia Gostilna Pizzeria en ik raad je aan om de small te nemen want deze was al reusachtig maar wel super lekker.

We ontdekten ook beach bar Tochka. Een super gezellige zomerbar met zicht op de rivier. De kids kunnen er terwijl spelen en dansen. We dronken er lekkere en vooral goedkope cocktails en aten er aan de gezellige foodbar de lekkerste pizza’s van ons hele verbijf. Dit is echt een aanrader.

De grotten van Postojna en Predjama Castle

Dit was misschien wel de duurste uitstap van heel onze vakantie maar wel de moeite waard. Ik kocht de tickets op voorhand online en betaalde 106euro voor ons zessen. Ook hier is het heel toeristisch. Je rijdt eerst 3,5km met een treintje het grottenstelsel in. Daarna wandel je ongeveer een uurtje met een gids door de grotten om daarna dezelfde rit met het treintje terug naar de uitgang te nemen. Ik raad je ook aan om jezelf warm aan te kleden want in de grot is het 8 graden. Het hoogepunt van het grotbezoek was vooral voor de kinderen het dietje de olm, een zeldzaam en vreemd wezen van ongeveer 25-30 cm lang, dat het enige gewervelde dier in heel Europa is, dat volledig onder de grond leeft. Het diertje is volledig blind, kan meer dan 10 jaar zonder voedsel overleven en 100 jaar oud worden.

We aten onze picknick op aan de auto en reden enkele km’s verder naar het kasteel van Predjama, dat bezochten we enkel langs de buitenkant. Je kan ook combitickets kopen en dan is er een pendelbus die je er naartoe brengt.

Van hieruit reden we nog een 30 min verder door de Lipica studfarm. Een bezoekje aan de rijschool met zijn prachtige witte paarden is niet bepaald goedkoop, maar voor paardenliefhebbers wel de moeite. Door corona was er niet veel te beleven, maar de meisjes vonden het op zich wel leuk om de paarden te aaien.

De hertjes van Jelenev Greben en het klooster van Olimje

Als je vraagt aan de kids wat zij het hoogtepunt van deze vakantie vonden dat is het wel de hertjes voederen bij Jelenov Greben. Voor 1euro koop je zakjes voeder waarna je kan wandelen tussen de hertjes. Sommigen van hun komen echt uit je handen eten.

Van hieruit wandel je in enkele minuten naar het Klooster van Olimje. Het klooster Olimje dateert uit de 16e eeuw en is nu een Franciscaans klooster. Beschadigd door een aardbeving in de jaren 70, werd het kasteel gerenoveerd dankzij nationale en parochiefondsen en werd het overgedragen aan Franciscanen in 1990. Zowel toeristen als pelgrims bezoeken, en de Franciscanen runnen ook een kruidenapotheek op het terrein. Er is geen toegangsprijs, maar donaties zijn welkom.

Dagje Zagreb ( Kroatië)

op een 30minuutjes ben je vanuit Terme Catez in de Kroatische hoofdstad Zagreb. We wandelden er wat rond en bezochten wat bezienswaardigheden.

En dan zonder dat we het beseften zat onze vakantie erop. We brachten bijna 3 weken door in dit prachtige land, we zagen prachtige landschappen en bezochten zo veel plaatsen. En toch zagen we misschien een fractie van dit prachtige land. Er is meer, nog zoveel dat we niet konden zien. Reden om ooit nog eens terug te gaan. Al zal het niet volgend jaar zijn want ik heb mijn kinderen na de vele wandeltochten en steile beklimmingen moeten beloven dat onze volgende vakantie een zon, zee en strandvakantie wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
Instagram
Facebook
Follow by Email
Pinterest