Een ass- hulphond. Hoe en wat.

Omdat ik veel vraag krijg naar het hebben van een ass-hulphond, ga ik hier al mijn info delen.


 

 
Kato is altijd heel goed geweest met dieren, het is alsof er een speciale band bestaat tussen haar en het dier. Iets wat ze met mensen niet kan.
Kato maakt bv weinig oogcontact en wil alles doen volgens vaste rituelen. Als dit niet kan wordt ze heel angstig. Ze heeft moeite met sociale situaties.
Ik had gelezen dat er in het buitenland speciale autisme-honden werden opgeleid voor kinderen binnen het spectrum maar wist niet dat er ook in België waren. Na enig opzoekwerk ben ik op de website van Dyadis terecht gekomen. 
Na wat heen en weer getelefoneer kwamen we tot het besluit dat we zelf een hond hier thuis zouden trainen in samenwerking met hun. Je kan bij hun een paws workshop volgen. Hier krijg je meer inzicht over welk ras geschikt is en wat je de hond juist kan leren. 
 
Je vind hierover meer info op deze link: 
https://www.dyadis.org/asshond
 
We weten dat Kato niet zo houdt van wilde, grote honden. Na wat opzoekingswerk kwamen we uit bij het Sheltie ras. Een ras dat volgzaam, slim en leergierig is. We gingen een kijkje nemen bij verschillende fokkers en plaatsten ons op de wachtlijst. En zo kregen we in November goed nieuws, want er was een pupje voor ons. Wat we toen niet wisten is dat deze mevrouw uiteindelijk besloot om te liegen over een zo gezegde hartkwaal van het pupje terwijl ze gewoon niet wou dat Kato het pupje kreeg. Gelukkig kregen we hulp van veel mensen en kwamen we terecht bij hele leven mensen en werd Boris aan ons toevertrouwd. En wat was het liefde. Boris is nu 3 weken bij ons en we zouden hem niet meer kunnen missen.
 
Maar wat betekend hij nu juist voor Kato en waar kan hij mee helpen?
 
  • Kato durft niets alleen, Boris wordt dus getraind dat hij haar overal volgt, zelfs tot in het wc
  • Wanneer Kato overstuur is gaat hij op haar schoot liggen, zo vergeet ze waarom ze angstig was.
  • Hij gaat overal mee naartoe met haar ( hij heeft een attest dat hij overal mee binnen mag). Zo leert ze dus ook op openbare plaatsen te komen.
  • Hij moet haar zoeken als ze wegloopt
  • Ze heeft ook een speciale gordel  waarmee hij aan Kato kan worden vastgemaakt, zodat ze niet kan weglopen.
  • Opbouwen van zelfvertrouwen
  • stimuleren van zelfredzaamheid
  • verminderen van angsten
  • helpen bij haar sociale vaardigheden en spraakstoornis
We volgen les bij een specialiseerde hondenschool en bij therapiedier. Zowel privé als in groep en soms meerdere keren per week. Hij wordt verder eigenlijk constant door mij getraind. Je moet er dus zeker veel tijd en ja ook geld in steken, want goedkoop is het allemaal niet.
 
Maar kijk, hij is nu 3 weken bij ons. En wat hij al kan en bij Kato teweegbrengt is het allemaal waard. We zouden hem nu al niet meer kunnen missen.
 
Heb je nog meer vragen, aarzel zeker niet om mij te contacteren.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
Instagram
Facebook
Follow by Email
Pinterest